dinsdag 28 februari 2012

Denkruimte

Dat is wat universiteiten (zouden moeten) zijn: denkruimtes. Daarover verscheen een boek, en ik schreef er een stukje over. Dat begint zo: 'Bureaucratisering begint bij jezelf.' Lees verder!

Denkruimte biedt ook de cursus Science and the dilemma's of modernity, onderdeel van de researchmaster van het Descartes Centre voor wetenschapsgeschiedenis en wetenschapsfilosofie. We bespreken daar de rol van de verschillende wetenschapsgebieden bij de Eerste Wereldoorlog. De discussies lopen spontaan door tot in de lunchpauze!

Intussen krijg ik nog steeds waarderende reacties binnen voor Over de grenzen van disciplines. Vooral het onderwerp 'complexiteit en emergentie' trekt de aandacht. Het vormt ook het onderwerp van een lezingenreeks van Studium Generale, die tevens het voertuig vormt voor een cursus wetenschapsfilosofie voor studenten van alle faculteiten aan de Universiteit Utrecht. Vorige week sprak daar de Leidse filosoof Victor Gijsbers over het thema 'Delen of gehelen'. U kunt de video-opname van zijn lezing hier terugzien.

Volgende week wordt tijdens de Onderwijsparade van de UU bekend gemaakt wie de docent van het jaar 2011-2012 wordt. Het digitale universiteitsblad DUB besteedt er aandacht aan door de drie genomineerden te portretteren. Ik kwam vandaag aan de beurt, onder de gewaagde kop 'Je moet studenten af en toe pijn doen'. Als je wilt weten wie mijn concurrenten zijn, kijk dan naar de reacties die wij drieën gaven op een enquête waaruit zou blijken dat studenten het onderwijs het liefst passief ondergaan. Lijkt me stomvervelend, eerlijk gezegd...

donderdag 9 februari 2012

Jaap van Ginneken over 'De zwerm'

Meten=weten=voorspellen=beheersen. Dat was het ideaal waarmee volgens de befaamde psycholoog, methodoloog en schaker A.D. de Groot de sociale wetenschappen de zo begeerde status van echte wetenschap (science) zouden kunnen bereiken. Helaas gooien de objecten van de sociale wetenschappen - mensen, groepen en massa's - roet in het eten, door grillig en onvoorspelbaar gedrag te vertonen. Dit gebeurt in de natuur overigens ook - de Elfstedentochtkoorts is grotendeels veroorzaakt door onzekere weersvoorspellingen. Kunnen de sociale wetenschappen iets leren van de bestudering van grillige verschijnselen in de natuur? De massapsycholoog Jaap van Ginneken denkt van wel. Zie hier de video-opname van de lezing die hij gisteren hield in de Aula van de Universiteit Utrecht, in het kader van Studium Generale / Wetenschapsfilosofie.