dinsdag 28 februari 2012

Denkruimte

Dat is wat universiteiten (zouden moeten) zijn: denkruimtes. Daarover verscheen een boek, en ik schreef er een stukje over. Dat begint zo: 'Bureaucratisering begint bij jezelf.' Lees verder!

Denkruimte biedt ook de cursus Science and the dilemma's of modernity, onderdeel van de researchmaster van het Descartes Centre voor wetenschapsgeschiedenis en wetenschapsfilosofie. We bespreken daar de rol van de verschillende wetenschapsgebieden bij de Eerste Wereldoorlog. De discussies lopen spontaan door tot in de lunchpauze!

Intussen krijg ik nog steeds waarderende reacties binnen voor Over de grenzen van disciplines. Vooral het onderwerp 'complexiteit en emergentie' trekt de aandacht. Het vormt ook het onderwerp van een lezingenreeks van Studium Generale, die tevens het voertuig vormt voor een cursus wetenschapsfilosofie voor studenten van alle faculteiten aan de Universiteit Utrecht. Vorige week sprak daar de Leidse filosoof Victor Gijsbers over het thema 'Delen of gehelen'. U kunt de video-opname van zijn lezing hier terugzien.

Volgende week wordt tijdens de Onderwijsparade van de UU bekend gemaakt wie de docent van het jaar 2011-2012 wordt. Het digitale universiteitsblad DUB besteedt er aandacht aan door de drie genomineerden te portretteren. Ik kwam vandaag aan de beurt, onder de gewaagde kop 'Je moet studenten af en toe pijn doen'. Als je wilt weten wie mijn concurrenten zijn, kijk dan naar de reacties die wij drieën gaven op een enquête waaruit zou blijken dat studenten het onderwijs het liefst passief ondergaan. Lijkt me stomvervelend, eerlijk gezegd...

1 opmerking:

  1. Ben het boek aan het lezen. Wat een prachtig concept: de universiteit als 'denkruimte'!!!
    Da's nog eens iets anders dan 'Geen business as usual, de opdracht is de wetenschap nog beter in te zetten als brandstof in de pijplijn kennis-kunde-kassa’ (Strategische agenda voor het Hoger onderwijs)!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen