maandag 19 december 2011

Amsterdam FM

Afgelopen zondag werd ik door de historicus Laurens van der Heijden geïnterviewd voor het programma Graven aan de Amstel. Toen ik vroeg wat hij speciaal zo interessant vond aan mijn boek voor zijn programma, schreef hij: 'laat ik maar meteen bekennen: ik heb een fascinatie voor grenzen en grensoverschrijdingen, van welke aard ook, de term discipline alleen al vind ik fascinerend: die is o.a. militair en religieus en de omzwervingen van diverse sociale wetenschappen zoals sociologie (een bastaardterm uit Latijn en Grieks) vind ik een dankbaar onderwerp om over te praten. We hebben een klein uur, te weinig, maar toch...'
Het werd een leuk uur, vond ik, met een erudiete en onorthodoxe gesprekspartner. Maar luistert u zelf naar dit interview (Het eigenlijke interview begint na een kleine 9 minuten.)

Op dezelfde dag werd ik verrast door een bericht van organisatiedeskundige Ben Verleg, die zich in een blog liet inspireren door mijn boek.

En Hub Zwart stuurde mij de notities van zijn referaat op 9 dec. in een stampvolle Boekhandel Roelants (Nijmegen). (Foto: Arie Mens)

maandag 12 december 2011

Lezingen Floris Cohen en Rens Bod

Floris Cohen sprak bij de boekpresentatie op 6 dec. over het avontuurlijke karakter van de natuurwetenschappen, aan de hand van het werk van William Whewell, de tegenvoeter van de grondlegger van het positivisme én de sociologie Auguste Comte. Klik hier voor zijn tekst. En lees ook het uitgebreide interview met Cohen over zijn werk.


Daarna ging Rens Bod in op de vermeende kloof tussen alfa en bèta. Zie hier voor zijn powerpointpresentatie Gamma: tussen alfa en bèta? Bezoek ook de weblog van zijn boek De vergeten wetenschappen.












Op veler verzoek nu ook mijn eigen powerpoint 'Waarom dit boek?'

Meer foto's en Volkskrantinterview

Het eerste deel van de boekpresentatie in Utrecht (op 6 december) werd gefotografeerd door mijn broer Martin, klik hier voor de foto's.

Op 9 dec. was er een 'vernissage' in Boekhandel Roelants in Nijmegen, die veel belangstellenden (en kopers!) trok. 






Mijn tegenspeler in Nijmegen was Hub Zwart, hoogleraar filosofie van de natuurwetenschappen aan de RUN.

Klik hier voor meer foto's. De aantekeningen van zijn referaat vind je hier.








Op 10 dec. stond in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant een interview met mij over het boek;
zie de pagina met interview en foto of alleen de tekst van het interview (door Geertje Dekkers).

woensdag 7 december 2011

Terugblik

De boekpresentatie op 6 dec. trok veel belangstellenden uit een variëteit aan disciplines. De sprekers trokken alle registers open om het boek van een passende context te voorzien.

Decaan Willem Koops stelde dat Over de grenzen van disciplines van meer dan lokale betekenis is; wat hem betreft moet er maar snel een Engelstalige editie komen.

Floris Cohen en Rens Bod thematiseerden de plaats van de sociale wetenschappen vanuit de geschiedenis van de natuur- en geesteswetenschappen, en relativeerden nadrukkelijk de tegenstelling tussen deze gebieden.

Paul Schnabel benadrukte vanuit zijn ervaring als directeur van het SCP het belang van de integratie van cijfermatige en interpretatieve onderzoeksstijlen in de sociale wetenschappen.

Het eerste exemplaar ging naar ASW-hoogleraar Trudie Knijn, die de financiële ruimte had gecreëerd om het werk aan dit boek mogelijk te maken.

Daarna was het tijd voor de borrel...
Klik hier voor meer foto's.

zaterdag 3 december 2011

Mijn gastsprekers op 6 december

Op 6 december reageren drie sprekers op de materie die ik in Over de grenzen van disciplines behandel: de positie van de sociale wetenschappen. Wie zijn ze?


Floris Cohen is hoogleraar Vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van het bestuur van het Descartes Centrum voor wetenschapsgeschiedenis en wetenschapsfilosofie aan dezelfde universiteit. Hij publiceerde in de laatste vier jaar drie boeken over de geschiedenis van de natuurwetenschappen: De herschepping van de wereld (2007); Isaac Newton en het ware weten (2010); How modern science came into the world (2010). Zie voor meer informatie: website Floris Cohen.
 
 
 
 
Rens Bod is hoogleraar Computationele en digitale geesteswetenschappen aan de UvA en hoogleraar Cognitive systems aan de University of St. Andrews. Hij schreef De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora (2010), door Kennislink verkozen tot leukste wetenschapsboek. Zie voor meer informatie: website Rens Bod en weblog De vergeten wetenschappen
 
 
 
 
Paul Schnabel is directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef onder andere Kijken tussen de oren. Psychische gezondheid in proefschriften, 1984-2008 en hij leidde de redactiecommissie van de Gammacanon. Wat iedereen moet weten van de mens- en maatschappijwetenschappen (2010). Zie voor meer informatie: website UU en website SCP.